Kärt barn har många namn, chassinummer går även under beteckning VIN-nummer (Vehicle Identification Number), VIN-kod, identifieringsnummer (bil), ramnummer och tillverkningsnummer. Namnen används synonymt och avser samma sak, ett unikt nummer som identifierar en bil.
Man kan likna chassinumret med ett fingeravtryck eftersom det är oföränderligt under hela bilens livslängd. Genom att söka på chassinummer online får man fram grundläggande information om fordonets tid och plats för konstruktion, dess tidigare ägare, olyckshistorik, motormodell och liknande.
Lättast är det om man söker och får information om en bil med ett chassinummer online eftersom det finns gratistjänster som automatiskt ger dig fordonsinformation.
1. Chassinummer, en kort historisk bakgrund
Chassinummer för en bil, eller Vehicle Identification Number (VIN) som det kallas på engelska, är en unik kod bestående av en serie tecken som introducerades i USA runt 1950.
Bilindustrin behövde ett sätt att identifiera individuella fordon, inklusive mopeder, personbilar och motorcyklar, och införde därför chassinumret.
Innan introduktionen av ett universellt identifikationsnummer hade alla tillverkare sina egna sätt att märka och identifiera individuella fordon. Genom att synkronisera sättet att identifiera bilar kan man idag använda chassinumret till långt mer än vad ursprungligt var tänkt.
Förutom att kunna identifiera bilens tillverkare, plats och utrustning, kan man idag få fram information och historik om en bil, såsom tidigare ägare och skador, genom att söka på identifieringsnummret (chassinummret) online.
2. Chassinummer placering - vart på bilen finns det?
Har du någonsin undrat över varför det finns en synligt skuren flik i golvmattan framför passagerarstolen i bilen? Det är inte ett fabrikationsfel eller ett märkligt slitage på din begagnade bil; på många bilar hittar man nämligen chassinumret, instansat, under just den fliken i golvmattan.
Faktum är att det vanligtvis finns flera “chassinummer placering” på en bil. Vid köp av en begagnad bil kan man därför med fördel kontrollera att alla chassinummer på bilen stämmer överens. Stämmer de inte överens kan det vara en indikation på att bilen har blivit utsatt för någon typ av manipulation.
På dessa platser kan man vanligtvis hitta chassinumret:
- på registreringsbeviset
- i serviceboken
- längst ner till vänster bakom vindrutan
- instansat framför passagerarstolen
- fastklistrat vid dörrkarmen eller vid motorn
- i eventuella försäkringsbrev och polisrapporter som rör bilen
3. Hur dekrypterar man ett chassinummer?
Att själv dekryptera ett chassinummer är inget som görs i en handvändning. Vanligtvis består numret av 17 tecken; en kombination av siffror och bokstäver. Detta nummer räknas ut med hjälp av en algoritm som använder sig av olika koder för tillverkningsplats, tillverkningsår, och så vidare.
Exempelvis, om du ska avläsa ett chassinummer för bil, avkodar du tillverkningslandet genom att titta på första tecknet. Landskoden för Kina är “J”; så om ditt chassinummer startar på “J” betyder det att din bil tillverkades i Kina. Börjar numret däremot på “Y” betyder det att bilen tillverkades i Sverige.
För att vidare avkoda kan man använda följande guide som utgångspunkt:
- 1a tecknet: Visar tillverkningsland.
- 2a tecknet: Namnet på själva tillverkaren.
- 3e tecknet: Fordonstyp och/eller tillverkningsenhet.
- Tecken 5 till 9: Information om fordonets märke, utrustning, motor, serie, och liknande.
- 9e tecknet: Visar en kontrollsiffra (för att kontrollera att koden stämmer) eller bokstaven “Z” som också markerar att koden är korrekt.
- 10e tecknet: Modellåret.
- 11e tecknet: Tillverkningsfabrik.
- Tecken 12 till 17: De 6 sista siffrorna representerar bilens serienummer.
Såvida du inte finner stort nöje i att dekryptera koder, rekommenderar vi att söka på chassinummret online. På några knapptryck avkodas numret automatiskt och du får tillgång till fordonets information direkt.
4. Sök på identifieringsnummer (chassinummer) online - få information om en bil
Identifikationsnumret, teckenkoden, får bilen alltså redan vid tillverkningen. Ursprungligen innehåller den bara grundläggande information. Men så fort bilen kommer i bruk, börjar annan data att samlas om bilen.
Eftersom chassinumret är unikt och följer med bilen hela dess livslängd, finns det idag flertalet internationella tjänster som adderar uppgifter till numret.
Från bland annat CARFAX’s hemsida, och till viss grad även via Transportstyrelsens tjänster, kan man söka på chassinummer för att direkt få information om en bil.
Förutom att du får tillgång till bilens grundläggande information såsom tillverkningsplats, märke och modell, visar även en sådan sökning ytterligare fordonshistorik. Denna information, som visar allt från tidigare skador till bilens mätarställning, är mycket användbar om du funderar på att köpa en bil.
Genom att söka på chassinummer från bilen som du är intresserad av att köpa, kan du nämligen få en fingervisning om bilens skick. Du kan alltså kontrollera att mätarställningen inte är manipulerad eller att det finns andra kända skador och fel på bilen.
Gratistjänster från Transportstyrelsen ger dig:
- Ägaren till bilen
- Grundläggande fordonsdata
- Uppgifter från besiktning
- Uppgifter om skatter
- Tekniska uppgifter om bilen
Gratistjänsten från CARFAX ger dig:
- Tekniska detaljer (original från chassinumret)
- Inrapporterade händelser om bilen
- Antal mätarställningar, besiktningar och riskfaktorer
CARFAX’s affärsplan går ut på att sälja mer omfattande bilhistorik-rapporter än vad de erbjuder i gratistjänsten. Dessa rapporter är det många bilhandlare som prenumererar på och som du därför får tillgång till när du tittar på deras bilar.
Rapporterna kan man även som privatperson köpa om man vill ha utförlig information om den bil man är intresserad av att köpa.
5. Hur får de tag i personlig information om min bil?
Vid det här laget uppstår frågan, hur är det möjligt att få information om en bil med chassinummer online? Hur är det möjligt att CARFAX, och andra liknande tjänster, har personlig information om min bil?
Svaret är enkelt: de köper informationen.
När du söker på ett chassinummer och får fram information om en bil, är informationen som visas köpt från statliga myndigheter, bilverkstäder, försäkringsbolag, bilhandlare, och andra typer av tjänster som kan ha data om bilar.
All den typen av data, som många omedvetet delar med sig när de reparerar eller besiktigar sin bil, säljs alltså vidare till CARFAX så att de kan bygga sin databas.
Genom att erbjuda olika premiumtjänster finansierar CARFAX vad man kan förmoda är kostsamma inköp av bildata.
6. Sammanfattning
Numera behöver du inte ha intresse för kodknäckning eller algoritmer för att avläsa chassinummer för bil. Idag kan du få all information om en bil när du söker på ett chassinummer online, som du behöver.
Lokalisera "chassinummer placering" och välj sedan en onlinetjänst som passar dig. Välj en gratisvariant om det räcker med kortfattad information om bilen ifråga, eller betala en slant för att en mer utförlig bilrapport.
Kom ihåg, ett chassinummer fungerar som ett fingeravtryck för en bil eftersom det följer med hela dess livslängd. Sparat på chassinumret finns bilens historik, vilket gör det speciellt användbart inför ett bilköp.
Med hjälp av numret får du tillgång till grundläggande data om bilen, skadehistorik, mätarställning och liknande. Med hjälp av informationen från chassinumret kan du få en överblick av en bils skick samt minska risken för att bli utsatt för bedrägerier.